Sevat Embriksson Medgard Tønder 1838—1903

Gm Barbro Høva, Nes …—1919.
Han var bokbindar i Oslo, arbeidde hjå Clausen på Jernbanetorget. Barbro vaska på Frogner politistasjon. Dei budde i Sagstuen på Frogner hovedgard. Sevat spelte fele, det blir fortalt at Ola A. Strand lærde låttar hjå han. Foreldre: Embrik Sevatsson Thon med Gunhild Solvesdtr. Medgard Dokk.

Sevat Thønder er en fascinerende skikkelse av flere årsaker. For det første er han den eneste spelemannen fra Hallingdal som vi med sikkerhet ut fra dokumentasjon kan fastslå lærte direkte fra Myllarguten.For det andre er det dokumentert at en svært sentral utøver fra Ål, Ola A Strand (Ola Strand Vangen) lærte spel og kanskje også teknikk av Thønder.
Sevat Thønder het opprinnelig Sevat Embrikson Medgard Thoen, men byttet navn til Thønder. Han ble født i Vats i Ål 15.11.1838. Foreldrene hans var Embrik Sevatson Thon, gift med Gunhild Solvesdtr. Medgard Dokk. Thønder gikk i lære som bokbinder i Oslo, trolig fra rundt midten av 1850-årene. Etter avsluttet læretid drev Thønder som bokbinder i Oslo inntil sin død i 1903; Han var såkalt linjerer hos Clausen på Jernbanetorget. Vi vet fra Arne Bjørndals nedtegnelser i samtaler med Ola A Strand at Thønder hadde fela hengende der hos Clausen på Jernbanetorget, og at Myllarguten kom innom og spelte for Thønder de gangene han opptrådte på Kristianiamarknaden.
I følge Rikard Berge opptrådte Myllaren på Kristianiamarknaden i alle fall i 1859-60, og han er tilbake i Kristiania i 1862 og siste gang i 1864 («Myllarguten» av Rikard Berge, s 76-81). Bjørndal skriver at Thønder spilte på Kristianiamarkedet. Kan hende traff Thønder og Myllarguten hverandre første gang der. Fra Bjørndal vet vi også at Torleiv Strand lærte «Nordfjordingen» av Thønder. Trolig hadde Thønder den fra Myllarguten. Torleiv Strand lærte den bort til Ola A Strand, og Sevat Sataøen har den da antageligvis igjen fra Ola A Strand. Ola A Strand hadde altså i tillegg mange flere låtter fra Thønder, og kan ha utviklet hallingformer av låtter som opprinnelig ble tradert fra Myllarguten.
I tidsskriftet Nu. 1907. Nr. 22 gjengir Anders Mehlum i artikkelen «Madam Thønder» utdrag av sine notater gjort i samtale med Sevat Thønders kone Barbra Thønder. Her heter det at bokbinder Thønder var født på gården Thoen i Ål og at han forandret navn til Thønder. Etter avsluttet læretid drev Thønder som bokbinder i Oslo inntil sin død. Han var såkalt linjerer hos Clausen på Jernbanetorget. Thønders kone Barbra reiste fra Nes 18 år gammel, og jobbet først 5 år ved Oslo hospital. Det heter i Nu at hun ble viet i Trefoldighedskrken av Sogneprest Andr. Hansen. Ekteparet flyttet til Frogner. Det heter videre at de nå og da flyttet på seg, men at de alltid hadde bodd i nærheten av Frogner hovedgaard. I artikkelen i Nu fremkommer det at de fleste av de voksne barna bor hjemme, og de har derfor romslig budsjett. Barbra Thønder døde i Oslo i 1919, 74 år gammel. I følge Ål bygdebok bodde de i Sagstuen, som ble skilt ut fra Frogner Hovedgaard.
En annen kilde til kunnskap om Ola A Strands forbindelse til Sevat Thønder er intervjuet med førstnevnte i Hallingdølen i oktober 1940. På spørsmål om han hadde noen læremester nevner Strand Sevat Thønder: «»Av ein bokbindar i Kristiania, som det heitte den gongen, lærde eg og bror min nokså mykje. Han heitte Tønder og var frå Vats. Eg hugsar han spela sers mjukt og fint». (Kilde: Hallingdølen 31.10.1940).

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s